Turkse bruiloft

Turkse bruiloft

Ben je op zoek naar informatie voor het organiseren van een Turkse bruiloft in Nederland? YourTurkishWedding.nl is de grootste website om alle benodigdheden, tips en inspiratie te vinden voor jouw bruiloft. Wij helpen aanstaande bruiden op weg door hen informatie en inspiratie te geven over alles wat komt kijken bij een Turkse bruiloft in Nederland. We hebben alle informatie en aanbieders overzichtelijk op een rijtje gezet zodat je alleen nog maar hoeft te kiezen. Het organiseren van een Turkse bruiloft wordt makkelijker dan ooit!

De tradities van een Turkse bruiloft gaan tot 1500 jaar terug, deze tradities variëren zelfs van dorp tot stad tot aan provincies. In de grotere steden worden voornamelijk westerse gecombineerd met Turkse bruiloft tradities aangehouden. Een Turkse bruiloft bestaat uit veel eten, muziek en dans tot in de late uurtjes!

Op deze pagina lees je meer over zowel een traditioneel als moderne Turkse bruiloft traditie.

Historische bruiloft tradities
Vroeger waren er vele verschillende soorten bruiloft traditities in Turkije, dit was voornamelijk in dorpen en andere afgelegen plekken het geval. Het was destijds gebruikelijk om de familie van de toekomstige bruid te betalen in de vorm van een bruidsschat. In de meeste gevallen werd er gehuwd binnen de familie en werd er geen bruidsschat meer gehanteerd omdat ze er zeker van waren dat diegene betrouwbaar is en de bruid niet zomaar verlaat.

Het trouwen in de familie was toen nog zeer gebruikelijk en kwam dan ook veel voor. Dit om om de erfenis in de familie te houden en daarnaast werd gedacht dat het beter is voor het welzijn van toekomstige generaties.

Wil je meer lezen over de geschiedenis van de Turkse bruiloft? Bekijk dan de geschiedenis pagina.

Bruidskamer (Gerdek)
Ten slotte is/was maagdelijkheid enorm belangrijk en nu de dag is deze traditie voornamelijk van toepassing bij traditionele (religieuze) bruiloften. Het bewijs word dan gezocht door de familie van de bruidegom. Dit bewijs is dan meestal het beddengoed waar het huwelijk werd voltrokken. Een afwezigheid van bloed op de lakens kan een reden tot grote schande zijn voor de familie van de bruid en daarnaast een reden zijn om het huwelijk te ontbinden waarbij de bruid terug wordt gestuurd naar het huis van haar ouders. Echter is dit zeer traditiioneel en voornamelijk beoefend in (religieuze) of traditionele families.

De zoektocht naar de bruid
In een traditionele Turkse bruiloft zal de familie van de toekomstige bruidegom zoeken naar een geschikte vrouw binnen de familie, vrienden en buurt kringen. Görücülük is het proces waarin potentiële bruiden in kaart worden gebracht en vervolgens bezoekt worden door de familie van de bruidegom. Wanneer de vrouw gekozen is, mag de toekomstige bruid in samenspraak met familie bepalen of de man voldoet aan haar eisen. Vandaag de dag gaat het er anders aan toe, dit voornamelijk in meer stedelijke gebieden en in minder conservatieve gezinnen, vormen koppels hun eigen vriendschappen, beginnen een relatie en beslissen later om te gaan trouwen of niet.

Het besluit om te gaan trouwen
Het komt bijna niet voor dat een koppel trouw zonder de zege en goedkeuring van beide families. De toekomstige bruidegom moet de bruid om de hand vragen (kiz isteme). Dit gebeurt in een huiselijke sfeer met familie. Het is dan de bedoeling dat de toekomstige bruid de perfecte Turkse koffie serveert aan de gasten. Zodra er een akkoord is bereikt (söz kesimi) wordt er een verlovingsfeest gepland, dit gebeurt vaak in het huis van de bruid. De gasten verzamelen bij het huis van de bruidegom en gaan vervolgens naar de bruid voor een lunch of diner. De bruid is gekleed in een verlovingsjurk. Tijdens dit verlovingsfeest worden er vanuit de familie van de bruidegom cadeautjes gegeven aan de toekomstige bruid. Dit zijn voornamelijk sieraden (taki). Daarnaast worden de verlovingsringen uitgewisseld waarbij het koppel een rode lintje krijgen om hun rechtervinger, dit doet meestal de oudste van het familie. Moderne verlovingsfeesten worden vaak buiten gehouden en worden gevierd met familie en vrienden waarbij live muziek centraal staat.

De bruiloft
In Turkije is het verplicht om een wettelijke burgerlijke ceremonie uit te voeren (het trouwen voor de wet en imam). Een aantal dagen voordat de Turkse bruiloft daadwerkelijk plaatsvindt zal er een religieuze ceremonie uitgevoerd worden waarbij ook direct alle wettelijke documenten getekend worden. Dit is een korte ceremonie en duurt vaak niet langer dan een kwartier tot half uur. In stedelijke gebieden zijn bruiloften zeer vergelijkbaar met westerse bruiloften waarbij muziek, dans en eten centraal staan. Bachelor feesten vervangen daarbij dan ook traditionele henna feesten die onder de bruid en haar vrouwelijke familieleden wordt gegeven. De volgende traditie is al zeer oud en wordt nog steeds vaak gehanteerd namelijk, het neerzetten van een Turkse vlag. Vrienden en familie van de bruidegom zetten een Turkse vlag neer bij het huis om aan te geven dat er een bruiloft plaats zal vinden.

Kına Gecesi (Henna avond) en vrijgezellenfeest
De bijeenkomst voor de dames op de avond voor de bruiloft dag wordt Kina Gecesi (henna avond) genoemd.  Bij deze gelegenheid zal de bruid gekleed gaan in een paarse of rode jurk en een rode sluier plaatsen op haar hoofd. Vervolgens vindt er vaak een kleine henna ceremonie plaats waarbij de moeder van de bruidegom een rol speelt. Daarna zullen er liedjes gezongen worden – en gedanst om het feest af te sluiten.

Een ander leuk traditie is dat single vrouwen in de familie van de bruid vragen om hun namen op te schrijven onder de zool van de schoenen van de bruid die ze draagt tijdens de bruiloft. Aan het eind van de Turkse bruiloft kijken de “single vrouwen” of hun naam nog op de zool van de bruid staat. Wanneer dit niet meer het geval is betekent dit dat zij ook in de nabije toekomst zullen trouwen, andersom betekent dit dat het nog even zal duren.

Ook bij de bruidegom vindt er een vrijgezellenfeest plaats waarbij ook aan de handen van de bruidegom vaak henna wordt aangebracht. In Nederland worden de meeste tradities van een Turkse bruiloft vaak aangehouden alleen is dit minder religieus en streng waarbij de contact tussen mannen en vrouwen iets soepeler is.

Het ophalen van de bruid (Gelin Alma)
Op de dag van de bruiloft wordt de bruid opgehaald door de bruidegom in een stoet van versierde auto’s. De bruid draagt hierbij een witte jurk met vaak een rode sluiter en rode lint om haar taille. Vaak wordt er nog goud vastgemaakt aan haar rode lint (deze staat teken voor maagdelijkheid) of worden er gouden armbanden gegeven. In dorpen is het nog uitgebreider, hierbij is er vaak een kleine band aanwezig die muziek maakt met een drumstel. Een Turkse bruiloft is een groot evenement waarbij vaak honderden familieleden en vrienden aanwezig zijn.