Geschiedenis Turkse bruiloft

De tradities van een Turkse bruiloft zijn sterk beïnvloed door de wetten en regels van het Islam. Om deze reden was het vroeger nog zeer gebruikelijk dat mannen meerdere vrouwen hadden en dat er een bruidsschat werd betaald. Echter kwam hier een grote verandering in. Nadat Atatürk aan de macht kwam voerde hij een modernisatie uit waarbij alles werd aangepakt waaronder: culturele, politieke, juridische en economische aspecten van de samenleving (dit staat ook wel bekend als het Kemalisme).

Vanaf 1926 is polygamie, het hebben van meerdere echtgenoten voor mannen verboden. Dit werd destijds door Ataturk aangepast in het burgerlijke wetboek die nog sterk beïnvloed werd door de islamitische wetgeving. In plaats daarvan kwam de burgerlijk huwelijk en echtscheiding, beide verplicht te worden geregistreerd bij de burgerlijke autoriteiten waarbij de rechten van de man en vrouw gelijk werden gesteld in tegenstelling tot in het verleden. Het huwelijk tussen een moslim vrouw en niet-moslim man was toen (voordat de nieuwe wet er kwam) nog verboden en werd als onrechtmatig gezien, daarnaast werden de kinderen van dit echtpaar ook niet erkend door de wet.

In de dorpen en het platteland werd de nieuwe wet nog niet helemaal erkend. De meeste families hielden zich er dan ook niet aan en ging hun eigen gang. Ze registreerden toen één vrouw en de kinderen van de overige vrouw werden vervolgens geregistreerd als kind van de eerste vrouw. Deze illegale vorm van een (imam) huwelijk bleven voortdurend doorgaan. Hierop werd actie ondernomen waarbij er na 1926 nog een aantal wetten kwam waarbij ineens 2,6 miljoen kinderen niet meer erkend werden omdat deze uit een illegale huwelijk waren voortgekomen.

Vanaf 1980 werd het traditionele huwelijk volledig verworpen en werd alleen nog de moderne (westerse) vorm van een Turkse bruiloft erkend als officiële huwelijk. Dit had uiteraard nog steeds weinig gevolgen voor de dorpen en het platteland waar de mensen nog steeds gebruik maakten van de oude traditionele gebruiken. Eind jaren ’80 kwam het steeds vaker voor dat een echtpaar twee maal trouwden waarbij de eerste op de traditionele (niet erkende) manier werd uitgevoerd en de tweede op de moderne (erkende) manier om op deze manier gebruik te maken van alle rechten en sociale voorzieningen.

Ondanks dat de bruidsschat werd verboden, was het nog steeds gebruikelijk voor vele families. In de jaren ’70 was de bruiddschat voor 70% van de families die op het platteland leefden en voor 20% van de families in grotere steden nog steeds gebruikelijk. Vandaag de dag is het fenomeen bruidsschat steeds minder gebruikelijk.

Wil je meer lezen over alles wat er komt kijken bij een Turkse bruiloft? Bekijk dan de pagina Turkse bruiloft.